Kompostowanie
Zakład Zagospodarowania Odpadów w Raciborzu
Informacje dot. kompostowania odpadów opracowane przez Zakład Zagospodarowania Odpadów Sp. z o.o. (ZZO) w Raciborzu przy ul. Rybnickiej 125.
RAKOR
Opis technologii produkcji środka poprawiającego właściwości gleby o nazwie „ RAKOR ”
Technologia procesu kompostowania to system pryzmowy, otwarty z kontrolowaną temperaturą i wilgotnością. Odzysk odpadów przebiega za pomocą procesów tlenowych, zachodzących w pryzmie kompostowej, przy udziale mikroorganizmów glebowych tj. bakterii i grzybów przy dostępie powietrza, bez wykorzystywania biologicznych i chemicznych przyspieszaczy. Odpady przetwarzane są na środek poprawiający właściwości gleby.
Opis procesu kompostowania:
- Pierwszym etapem cyklu produkcyjnego jest przyjęcie odpadów, zważenie na wadze samochodowej i przewiezienie ich do kompostowni na wydzielony plac magazynowania.
- Na placu tym następuje przygotowanie odpadów do kompostowania poprzez wydzielenie ewentualnych zanieczyszczeń takich jak szkło, tworzywa sztuczne, metale i kamienie oraz ustalenie optymalnego składu chemicznego materiału kompostowanego w oparciu o wartość ilorazu C : N materiału wsadowego.
- Kolejnym etapem jest mieszanie i rozdrabnianie odpadów przy pomocy rozdrabniarko- mieszarki o pojemności komory zasypowej 15 m3 i wydajności 30m3/h. Załadunek odbywa się przy pomocy kołowej ładowarki teleskopowej o pojemności roboczej łyżko - krokodyla 2 m3.
- Po dokładnym rozdrobnieniu i wymieszaniu, biomasa składowana jest w pryzmach kompostowych o wymiarach podstawy do 5 m i wysokości do 2,4 m. Tu następuje jej przyśpieszony rozkład (humifikacja) przy samonagrzewaniu się biomasy do temperatury powyżej 50 °C (do ok. 75-85 °C). W tej temperaturze materiał ulega higienizacji oraz maleje zdolność emisji substancji zapachowych. Proces ten w zależności od warunków atmosferycznych trwa ok. 3-4 miesiące.
- W trakcie tej fazy kompostowania, pryzmy są kilkunastokrotnie napowietrzane przy pomocy przerzucarki do pryzm o wydajności przerzucenia do 3.600m3/h oraz nawadniane w zależności od potrzeb. Kontrola warunków wilgotnościowo-temperaturowych odbywa się codziennie za pomocą miernika HygroPalm.
- Następnym etapem po procesie intensywnego kompostowania i spadku temperatury poniżej 50 °C jest faza dojrzewania pośredniego zwana kompostowaniem wtórnym. Faza ta trwa ok. 7 miesięcy i wymaga dalszej kontroli stosunków powietrzno - wilgotnościowych poprzez okresowe przerzucanie i nawilżanie pryzm kompostowych.
- Po procesie dojrzewania pośredniego, powstały kompost zostaje przemieszczony na plac dojrzewania końcowego, gdzie na płytach ażurowych usypuje się stos kompostowy o powierzchni do 760 m2 i wysokości do 3,5 m. Proces dojrzewanie końcowego nie wymaga już napowietrzania i nawilżania i trwa ok. 15 tygodni.
- Po zakończeniu procesu dojrzewania końcowego i spadku temperatury poniżej 30 °C, następuje frakcjonowanie dojrzałego kompostu poprzez przesianie go sitem bębnowym o wydajności do 40 m3/h. Frakcja podsitowa o granulacji mniejszej od 20 mm to kompost przeznaczony do użytku, magazynowany do czasu wydania w zadaszonych boksach, a frakcja nadsitowa o granulacji powyżej 20 mm stanowiąca nierozłożoną część frakcji strukturalnej, zawracana jest do ponownego kompostowania.
Końcowym efektem procesu kompostownia jest środek o nazwie handlowej „RAKOR”. Jest to nawóz organiczny zaklasyfikowany do grupy środków poprawiających właściwości gleby.
„RAKOR” – produkt oferowany przez Zakład Zagospodarowania Odpadów – jest w 100% produktem naturalnym, wytworzonym z dostarczanych na kompostownię odpadów zielonych, takich jak trawa, liście i gałęzie. „RAKOR” jest polecany do stosowania na wszystkich rodzajach gleby, szczególnie na glebach lekkich i ubogich w próchnicę, w celu zwiększenia zawartości materii organicznej i poprawy właściwości fizycznych, chemicznych i biologicznych.
Wychodząc naprzeciw potrzebom Klientów Zakład Zagospodarowania Odpadów sp. z o.o. świadczy usługi: sprzedaż kompostu – środka „RAKOR” wraz z dostawą.
Zakład Zagospodarowania Odpadów prowadzi usługę sprzedaży kompostu w dwóch wariantach: luzem lub w bezzwrotnym opakowaniu – worku typu big bag o pojemności 1 m3. W pierwszym przypadku w cenę usługi wliczona jest wartość kompostu, a także cena transportu pod wskazany adres. Cena transportu z kolei uzależniona jest od strefy, w jakiej znajduje się miejsce dostawy. Wybierając drugi wariant należy dodatkowo doliczyć cenę opakowania.
Odpady nadające się na kompostownię
- ścięta trawa
- liście z drzew,
- ścięte gałązki z drzew, krzaków i żywopłotów,
- zielone części warzyw liściastych,
- zwiędłe kwiaty cięte oraz kwiaty doniczkowe,
- krzewy,
- pozostałości roślinne po zbiorach,
- trociny, wióry i inne ścinki drewniane,
- odpady z kory,
- chwasty,
- słoma,
- siano.
Odpady nie nadające się na kompostownię
- zepsuta żywność, mięso, kości,
- resztki jedzenia,
- odchody zwierzęce,
- popiół z kominka lub z pieca,
- zepsute owoce,
- stary chleb,
- resztki ugotowanych warzyw,
- obierki z ziemniaków, owoców i warzyw,
- skorupki jajek,
- łupiny orzechów,
- resztki owoców cytrusowych,
- skórki od bananów,
- resztki produktów mlecznych, fusy po kawie i herbacie,
- zanieczyszczona ziemia, piasek.
Klawisze Dostępności
- Przejdź do menu głównego:
- Alt i 0
- Przejdź do treści strony:
- Alt i 1
- Mapa Witryny:
- Alt i 2
- Wersja kontrastowa:
- Alt i 4
- Wyszukiwarka:
- prawy Alt i W
Zamiast klawisza Alt możesz użyć H